Midtøstens San Fransisco

I byen som aldri sover, og som troner øverst på listen over “start-up” byer, finner Terje W. Gilje, direktør for BOB og PropTech Innovation kunnskap og inspirasjon for å bygge Vestlandet.

Terje W. Gilje

Av: Sunniva L. Seterås

TEL AVIV: – Jeg opplever stadig at det alltid er noen som allerede har funnet opp det du tenker på eller trenger, du vet bare ikke om det. Derfor er det viktig for meg å reise og møte andre mennesker fra nye bedrifter og steder, sier Gilje.

Klare ambisjoner i konservativ bransje
PropTech Innovation er en klynge for innovasjon i bygg- og eiendomsbransjen. Målet til klyngen er å endre måten vi kjøper, selger, leier, utvikler, bygger og generelt styrer kommersiell utbygging. Klyngen ønsker å bidra til økonomisk, bærekraftig og miljøvennlig by- og industriområde utvikling.

PropTech Innovation er kun to måneder gammelt. Målene er hårete og med korte frister når målet er klyngegodkjenning i 2019.

– Vi har allerede et par prosjekter på gang som vi vet vil smelle internasjonalt og det er en deilig følelse, forteller Terje.
Han mener dette er svært viktig i en bransje som generelt er ganske konservativ over hele verden. Målet er at klyngen skal være en samarbeidsarena for innovasjon og utvikling av nye produkter og tjenester som er effektive ikke bare her hjemme men også internasjonalt. Initiativet er basert på en felles anerkjennelse om at bransjen trenger endring.

– Det er ikke her nyvinningene skjer og bransjen er treg på å ta i bruk ny teknologi. Dette er virkeligheten og med dette arbeidet ønsker mange å endre tankegangen – i hvert fall på Vestlandet understreker han.

Medlemmer i PropTech Innovation har utfordret hverandre på hvilke nye produkter som kan utvikles gjennom samarbeid.

Fra Silicon Valley til Tel Aviv
Først dro Gilje til USA og Silicon Valley for å få inspirasjon. Der pekte de etterhvert raskt på Tel Aviv når begrepet “PropTech” ble nevnt.

– Tel Aviv er et fantastisk sted for å lære. De har en åpen forretningskultur og en drøss med startups innenfor teknologi, forteller Gilje. Samtidig tar de raskt i bruk ny teknologi. I Norge bruker vi teknologi de har fått utviklet for sikkerhet innenfor helsesektoren, forteller Gilje.

I følge 2018 Global Startup Ecosystem Report, har Tel Aviv det høyeste antallet start-up bedrifter per capita i verden.

Utfordringer
Gilje skjuler ikke at motstand og utfordringer er drivkraften som får det til å boble.

Dette har han også bevist i BOB. Damsgårdsundet ble av mange dømt nord og ned, og BOBs prosjekt “Verdens høyeste trehus” ble avvist som et dårlig påfunn. Ikke alle var like positive til Propetch Innovation.

– De sa vi ikke kunne gjøre det, så vi gjorde det. Jeg ønsker å delta i å bygge et sterkt Vestland, skape arbeidsplasser og tror sterkt på at samarbeid og korte beslutningslinjer er nøkkelen for å lykkes, avslutter Gilje.

Les mer: PropTech Innovation