Marie Amdam i Razika mottok Sjur Holsens minnepris 2019

– Det er en ære å bli lagt merke til. Jeg ønsker å oppmuntre ungdom til å forstå at det er hodet og kunnskap som teller. Kropp er uinteressant, sier Marie Amdam, vokalist i bandet Razika.

Av: Sunniva L. Seterås


Frontfigur i band, skribent, ansvarlig for arrangement på hovedbiblioteket og gjesteskribent i Bergens Tidende. Marie Amdam er en engasjert samfunnsborger og feminist som bruker sin tydelige stemme på mange ulike arenaer.


– Jeg går jo ikke rundt og tenker på meg selv som en «stemme», men jeg verdsetter veldig å bli lagt merke til og er utrolig glad for at folk liker det jeg skriver. Å motta prisen var overraskende og overveldende, sier Amdam.

Amdam, fikk tildelt prisen på Vestlandskonferansen i Grieghallen tidligere i dag.

Mener bredt og uredd

Hun pleide å lese Sjur Holsens kommentarer med stor iver. Nå er det hun selv som mener. Hun skriver, om likestilling, narkotikapolitikk, asylspørsmål og om musikkbransjen og mer. Bredden er stor og stemmen er uredd.

Senk skuldrene jenter!

– som feminist mener jeg jenter må lære å senke skuldrene og bli mindre opptatt av presset rundt seg. Det er utfordrende men man må ikke være så flinke til å være best og finest hele tiden, sier Amdam.

Som artist er det mange ungdommer som ser opp henne. Det har hele tiden vært en målsetting å blant annet kunne være et forbilde som belyser viktige spørsmål som oppleves som urettferdig for jenter.

– Det er hodet som teller- og det du står for som er viktig. Det å søke mot kunnskap og tørre å være litt nerd er vanvittig kult.  understreker Amdam.

En motstemme til prestasjonsgaloppen

Juryens begrunnelse for prisen er mange. Her får du noen utdrag fra overrekkelsen på Vestlandskonferansen tidligere i dag:

«I dag er prisvinneren blitt det forbildet hun etterspurte som ungdom. Hun er en engasjert samfunnsborger og feminist. Hun har vilje, men er ikke påståelig. Hun tar plass, men skubber ikke andre vekk. Hun blir opprørt over urettferdighet, men forfaller ikke til urettmessig harme. Det gjør henne i stand til å se klart og nyansert».


Og videre:

«I dag overøses unge kvinner av forventninger. De skal prestere på alle livets fronter. Prisvinneren er en motstemme til prestasjonsgaloppen. Hun beskriver seg selv som lat – og rar. Juryen vil i år applaudere en eksponent for det å våge, det å våge å skille seg ut. Bare ved å stå på scenen som frontfigur i et kult band med glede, kraft og energi og god musikk, har prisvinneren vist andre jenter og ungdommer at det går an å velge annerledes. Hun og kollegene er forbilder i ordets egentlige forstand: De står foran oss og viser verdien i det å våge å være rar».

Reisestipend på 100.000 kroner

Sjur Holsen var opptatt av at debatten skulle være uredd og relevant. Prisen har vært delt ut tre ganger tidligere. Ved første tildeling av Sjur Holsens minnepris i 2016 gikk prisen til Ragnhild Freng Dale. Mottaker i 2017 ble Morten Myksvoll og i 2018 gikk prisen til Nacy Herz. I tråd med Sjur Holsens oppfordring til unge studenter: «Les. lær, reis!», så består minneprisen av et reisestipend på 100.000 kroner.

Vi gratulerer Marie Amdam med årets pris.


Om Sjur Holsen prisen:

Sjur Holsen rakk å sette tydelige spor etter seg i løpet av sine år som kommentator og politisk redaktør i Bergens Tidende, fra 2007 og frem til han døde av kreft i oktober 2013. Med Sjur Holsens minnepris ønsker Sparebanken Vest som initiativtaker å fremme tydelige, uredde og særegne stemmer fra Vestlandet, i tråd med Sjur Holsens ånd.


Målet er også samtidig å fremme interesse for samfunnsengasjement og meningsbrytning, som en grunnstein i et demokratisk samfunn.

En jury bestående av to redaktører og en retorikkprofessor skal finne frem til en verdig vinner med utgangspunkt i nominasjonene som kommer inn. Kandidaten skal ha markert seg som en tydelig og uredd stemme fra Vestlandet i løpet av året som gikk.