Til Hong Kong for å lære av de beste

Ingelin Uthaug


– Banknæringen står overfor de største endringene på flere tiår, sier sier NHH student, Ingelin Uthaug. Nå er hun i Hong Kong for å lære av byens fremste økonomer – og ta med kunnskapen deres hjem til Norge.

Av: Sunniva L. Seterås

HONG KONG: Ingelin er i Hong Kong. Verdens tredje største finanssenter, med et verdensledende fintech miljø, og godt kjent for sitt enorme antall skyskrapere. Her skal hun se, lære og møte bedrifter som viser oss det siste innenfor fintech eller på godt norsk finansiell teknologi.

– I en fintech-bransje som er i en så heftig utvikling må man kunne innrømme at man ikke kan hevde å vite alt, og være ydmyk for det man ikke vet. For å lære mer er det viktig å se til lignende miljøer og reise ut for å lære av de beste, sier Ingelin.

Erfaring trumfer teori
Førsteårstudenten på Master for Finansiell Økonomi ved NHH fra Buvika er godt integrert blant de syv fjell og er en engasjert student. Ingelin har akkurat forlatt en travel stilling som fagpolitisk ansvarlig og nestleder i Norges Handelshøyskoles Studentforening, en av Norges mest aktive studentforeninger med omsetning på mange millioner årlig.

– Vi kaller NHHS for “den profesjonelle lekeplassen”. Her får vi sette teori fra skolebenken ut i praksis. Det å ta individuelle, og kanskje også upopulære, valg og stå i situasjoner jeg ikke nødvendigvis ville befunnet meg i ellers har gitt meg erfaring jeg ikke ville vært foruten, forteller hun.

Sterk merkevare gir trygge produkter
Fintech er et felt som interesserer studenten. I tillegg til å ha studert temaet, jobbet hun i Ørland Sparebank i 2017.

– I banken gikk praten mye rundt hvordan bankene skulle greie å omstille seg og endre forretningsmodellene som blant annet kommer som en konsekvens av det nye betalingstjenestedirektivet til EU (PSD2) som implementeres i år, forteller Ingelin.

Et konkret motsvar på EUs betalingsdirektiv er den nye appen lansert av Sparebanken Vest, S-Banken, Sogn og Fjordane Sparebank og tilrettelagt av NCE Finance Innovation. Her får kunden oversikt over kontoene sine i de ulike bankene. Flere banker i Norge er på vei inn i samarbeidet.

– De tre solide Vestlands-bankene med Evry og PWC i ryggen har skapt et nytt produkt. Og det mest positive; de var først ute i Norge. Jeg tror det er viktig at produktene som utvikles innen bransjen må oppleves som trygge for kunden, sånn som her. Det er en utfordring jeg tror for eksempel Facebook kommer til å møte. De har ikke bygget den samme trygghetsfølelsen blant brukerne sine, understreker Ingelin.


Må utnytte digitalt fortrinn
Den norske banknæringen er allerede veldig digitalisert i forhold til andre steder i verden, forteller Ingelin.

– Jeg tror potensialet i Norge er stort og vi må være raske til å utnytte fortrinnet for å være med å lede utviklingen innenfor fintech. Men først trenger vi å lære. Jeg tror bransjen må være ydmyk for alt man ikke vet, men samtidig våge å være proaktiv, sier Uthaug.

Vestlandet er en gullgruve

Ingelin ser på Vestlandet med dets naturressurser, næringsliv og kunnskapsbase i UiB og NHH som en gullgruve, når hun blir spurt om fremtiden og potensialet til regionen.

– Det er alltid greit å lene seg på litt teori, smiler studenten. Her på Vestlandet har vi stor tilgang på naturressurser og kunnskap om hvordan vi kan anvende disse. Dette har vært gunstig for å utvikle næringer som shipping, fiske, olje med mer. Vi vet hva som fungerer, og vi lærer hele tiden, slik at vi kan bli bedre og tilpasse oss endringene vi ser i næringene.

Greier vi å anvende den tilgangen vi allerede har på kunnskap om finansmarkeder og teknologi kan vi bruke dette som en fordel på lik linje med hvordan vi utnyttet tilgangen på naturressurser. Med en solid dose endringsvilje, ressursinnsats og nysgjerrighet tror jeg Vestlandet kan nå langt her, avslutter Ingelin. 

PS! Vi møter Ingelin tirsdag 19. februar på Vestlandskonferansen